Gaat u op vakantie? Tips voor senioren

Twee Ouderen Op Zomervakantie

Nu steeds meer landen hun grenzen beginnen open te stellen voor niet-essentiële reizen, zal de reissector binnenkort zijn activiteiten hervatten. Sommige mensen hebben echter nog steeds een zekere angst om te reizen na een wereldveranderende pandemie.

Voor senioren of mensen met een beperkte mobiliteit kan deze angst worden versterkt door bezorgdheid over mobiliteit, zoals "Hoe kan ik me tijdens mijn vakantie verplaatsen?" "Hoe maak ik mijn vakantie net zo comfortabel als thuis?" of "Wat moet ik meenemen zodat ik van mijn vakantie kan genieten?".

Deze opdoemende zorgen en vragen zijn eigenlijk normaal om mee te maken. Hoe dan ook, we zijn net uit een pandemie, het is normaal om je een beetje angstig te voelen om het normale leven te hervatten en reizen te boeken.

Het kan echter zijn dat het gevoel van ongerustheid afneemt als u eenmaal begonnen bent met het onderzoeken en boeken van uw vakantiebestemming. Hier zijn enkele vakantietips om u te helpen de pre-vacation kriebels te overwinnen en met volle teugen van uw vakantie te genieten.

Kies een seniorvriendelijke reisorganisatie

Een welverdiende vakantie is voor iedereen de moeite waard, ongeacht leeftijd en mobiliteit. Voor sommige mensen is een goede voorbereiding de sleutel tot een welverdiende vakantie. Er zijn tal van manieren om uw vakantie uit te zoeken via internet, aanbiedingen of reisbureau om uw droomvakantie vanaf nul op te bouwen.

Er zijn tal van reisbureaus op de markt, elk gericht op een specifiek doel. Voor uw situatie raden we u aan om reisagenten te zoeken die vakantiepakketten voor senioren verkopen. Deze bedrijven hebben jarenlange ervaring met het samenstellen en uitvoeren van vakanties die speciaal voor senioren zijn ontworpen.

Cafe In Paris

Plan uw activiteiten

Nadat u uw vakantieaanbieder heeft gekozen, is het tijd om de perfecte vakantie uit te zoeken. Welk land/continent wilt u bezoeken? Welke activiteiten wilt u doen tijdens uw vakantie? Bent u een avontuurlijk persoon die graag wandeltochten maakt of naar nationale parken gaat? Houdt u meer van een korte stedentrip waarbij u de musea, winkels en restaurants kunt verkennen? Of bent u misschien iemand die houdt van relaxen aan het strand en een volledig verwendag in de sauna?

Als u eenmaal weet waar u heen wilt, kunt u ook meer details over de bestemming onderzoeken: hoe is het weer? Welke culinaire specialiteiten kunt u proberen? In welke buurt kun je verblijven? Hoeveel geld kunt u op een dag uitgeven? Welke toeristische attracties bieden ze aan?

Misschien is deze fase wel het leukste deel van het plannen van een vakantie, want in deze fase bent u vrij om u voor te stellen hoe u uw vakantie wilt hebben. Een basisplan hebben over waarheen te gaan en wat te doen kan een goed begin zijn. Als u uw vakantie alleen plant, kan het u helpen bij het vaststellen van een bepaald budget om aan uw vakantiewensen tegemoet te komen. Als u met een ervaren reisbureau in zee wilt gaan, kan de reisadviseur helpen om samen met u de vakantie te plannen, en u misschien adviseren over de juiste vakantieformule.

Bereid reisdocumenten voor

Laten we het toegeven, reizen in een post-pandemische wereld is een beetje moeilijker dan vroeger, vooral als u naar landen buiten Europa wilt gaan.

Als onderdeel van de regels om hun regio binnen te komen, leggen sommige landen een verplichte vaccinatie op, een bewijs van een PCR/antigeentest, of een bewijs dat u een reisverzekering hebt afgesloten die COVID-19 gerelateerde ziekte dekt. Er zijn ook landen die nog steeds een verplichte quarantaine opleggen aan buitenlandse reizigers voor maximaal twee weken, op kosten van de reiziger. Deze regels (en andere) kunnen worden bekeken op de officiële website van de bestemming, met name op websites die voor toeristen zijn gemaakt. Hier is een voorbeeld voor België.

Deze extra regels voor het reizen kunnen gevolgen hebben voor uw vakantiebudget. Verwacht dat u misschien meer geld nodig hebt om aan deze nieuwe eisen te voldoen. Er zijn echter altijd mogelijkheden om het budget te verlagen. Als u zich bijvoorbeeld inschrijft voor een groepsreis, kan het reisbureau een gratis PCR-test aanbieden. Sommige reisbureaus bieden ook gratis PCR-tests aan als u reispakketten bij hen koopt. U kunt ook de aanbiedingen voor PCR/antigeentests online opzoeken en naar een COVID-testcentrum gaan dat een promotie voert voor de test die u nodig hebt.

We begrijpen dat u zich door deze regels misschien ongemakkelijk en nerveus voelt om op vakantie te gaan. Er is echter een gezegde "een goede voorbereiding is het halve werk". Hoe meer u onderzoekt over de extra voorzorgsmaatregelen, hoe meer u begrijpt en voorbereid bent. Als u zich overweldigd voelt om het onderzoek zelf te doen, kunt u altijd een familielid vragen om het voor u te doen.

​Neem een reismaatje mee

Heeft u zin in vakantie, maar bent u bang dat u niet voor uzelf kunt zorgen of bent u bang dat u zich eenzaam voelt? Er is niets mis mee om iemand mee te nemen, zoals uw verzorger of om met uw vrienden te reizen.

Een andere manier om de eenzaamheid tijdens uw vakantie te verslaan, is om er een gezinsvakantie van te maken. Bespreek uw vakantieplannen met uw kinderen/kleinkinderen en kijk of ze met u mee willen!

Airport Vertrekhal Tijdens Zonsondergang

Kies groepsreis pakketten voor senioren

Een andere manier om te voorkomen dat u alleen reist, is te kiezen voor een groepsreis die speciaal voor senioren is samengesteld. Dit zijn kleinschalige groepsreizen die gericht zijn op senioren vanaf een bepaalde leeftijd, zoals vanaf 60 jaar. Op deze manier kunt u in uw eigen tempo reizen en nieuwe vrienden van dezelfde leeftijd ontmoeten.

In een senioren groepsreis pakket is alles geregeld voor groepsleden om met volle teugen van hun vakantie te genieten, zonder zich zorgen te maken over mobiliteit of senior-gerelateerde problemen.

Zo is er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de leden in een klein hotel/hotel met liften kunnen verblijven, of dat er kamers op de begane grond zijn geboekt zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn. Vervoer zoals vliegtuigen en bussen zijn van tevoren geregeld. Zij hebben ook reisroutes geregeld naar seniorvriendelijke attracties, zoals plaatsen die toegankelijk zijn voor rolstoelen of scootmobielen. Bovendien werken ze samen met oproepbare hulpdiensten voor het geval een lid tijdens de vakantie onmiddellijke gezondheidszorg nodig heeft.

Vertel uw familie en vrienden over uw reisplannen

Vergeet niet uw naaste familieleden in te lichten over uw vakantieplannen. Deel met hen uw reisroute, vluchtnummer, verblijfadres en de contactgegevens van de reisorganisatie. Mocht er iets misgaan tijdens uw vakantie, dan kan uw familielid uit uw thuisland u vinden en u helpen. Vermijd echter om privé-informatie zoals instapkaarten of locaties te delen op openbare sociale media. Inbrekers kunnen tegenwoordig inbraken plannen op basis van deze gevoelige informatie.

Voordat u uw huis verlaat, moet u niet vergeten te controleren of alle benodigde beveiligingsapparatuur werkt. Controleer of alle deuren en ramen op slot zijn.

Als u een vertrouwde buur heeft, vraag hem dan of hij uw brievenbus regelmatig kan controleren en of hij alle brieven bij hem thuis kan bewaren als u op vakantie bent. U kunt ook een aantal lichten op een tijdschakelaar aan te sluiten. Door de lichten op een normale tijd aan en uit te laten gaan, suggereert u dat er mensen in het huis wonen, waardoor potentiële inbrekers worden ontmoedigd om binnen te dringen.

Waarom zijn deze dingen zo belangrijk voordat u op vakantie gaat? De meeste woninginbraken gebeuren tijdens de vakantie. Ze kunnen gemakkelijk merken of een huis leeg is achtergelaten, zoals een volle brievenbus of huisverlichting die de hele week aan of uit blijft. Door het te laten lijken alsof er iemand in huis verblijft, verlaagt u in ieder geval het risico dat er in uw huis wordt ingebroken terwijl u weg bent.

Een Man Met Scootmobiel Op Vakantie

Neem iets mee dat u mobiel houdt

Een van de redenen waarom senioren aarzelen om op vakantie te gaan, is de angst dat ze misschien niet meer zo mobiel zijn als thuis.. Met dit in gedachten, raden wij aan uw vertrouwde wandelstok of uw rollator mee te nemen. De meeste grote vakantie-attracties zijn al uitgerust met speciale wandelpaden voor mensen die slecht ter been zijn.

Naast een wandelstok, een rolstoel of een rollator zijn er ook andere mobiliteits accessoires om u te helpen verplaatsen. Voor op reis kan een opvouwbare scootmobiel een goede investering zijn. Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk mee te nemen. Ze zijn ook reisvriendelijk, wat betekent dat u ze kunt opvouwen en meenemen hoe u wilt reizen (per vliegtuig, per bus of per auto). Als u met het vliegtuig reist, mag u bij de meeste vliegtuigmaatschappijen uw scootmobiel gratis meenemen. Uw scootmobiel mag niet hoger zijn dan 86 cm (opgevouwen) voor Europese vluchten en niet hoger dan 119 cm (voor internationale vluchten). Ze zullen hem in het bagagecompartiment opbergen. Na inchecken van uw bagage en uw scootmobiel zult u een ander mobiliteitsproduct moeten gebruiken om u te verplaatsen, zoals een wandelstok of een rolstoel.

Als u met de bus reist, moet u voor uw vertrek aangeven dat u een opvouwbare scootmobiel wilt meenemen. Bij Flixbus bijvoorbeeld kunnen passagiers hun opvouwbare scootmobiel gratis opbergen

Houdt u ervan om te ontspannen terwijl u een bad neemt in uw eigen badkamer en wilt u hetzelfde comfortniveau ervaren tijdens uw vakantie zonder de angst dat u niet uit bad kunt komen? Kijk dan eens naar een opblaasbare badlift. Deze badliften zijn vaak compact en wegen tot 7 kg, perfect om mee te nemen op een roadtrip.

... en al uw benodigdheden!

Iedereen heeft andere "reisbenodigdheden" in gedachten, maar sommige dingen blijven hetzelfde: vergeet niet uw persoonlijke medicijnen en belangrijke reisdocumenten zoals instapkaart, paspoort of vliegticket mee te nemen, inclusief extra documenten zoals bewijs van vaccinatie en PCR/antigeentest. U hoeft zich niet te laten afschrikken door het feit dat alles digitaal moet zijn. Als u liever papieren kopieën van uw document hebt, kunt u die gerust afdrukken. Autoriteiten en luchthaven medewerkers kunnen uw documenten nog steeds scannen en uw gegevens op dezelfde manier controleren als u ze digitaal meeneemt. U kunt ook papieren kopieën maken van uw medicatielijst, de naam en het contactnummer van uw arts, uw identiteitsbewijs, uw allergie lijst, uw paspoort en de foto van een familielid.

Een ander belang is dat u kleding meeneemt die geschikt is voor uw vakantiebestemming. Het laatste wat u wilt, is kleding dragen die buiten het seizoen is en waardoor u zich ongemakkelijk voelt tijdens uw reis. Natuurlijk is winkelen op reis altijd leuk, maar is het niet beter om geschikte kleding van thuis mee te nemen in plaats van ze op vakantie te kopen?

Het meenemen van comfortabele reisaccessoires kan ook een geweldig hulpmiddel zijn om van uw vakantie te genieten, vooral als u urenlang moet reizen. Ze zijn speciaal ontworpen voor reizigers; daarom zijn ze meestal licht en compact. Bijvoorbeeld een reiskussen om uw nek te laten rusten tijdens de lange vlucht- of busrit.

Met de bovenstaande tips en trucs hopen we dat u het vertrouwen krijgt om uw volgende vakantie te gaan plannen. Laat uw leeftijd u er niet van weerhouden actief te zijn. Blijf mobiel, veilig en onafhankelijk!