Veilig online winkelen

Als iemand mij vraagt: "Wat is het beste aan internet?" Dan zou ik zeggen: "Online winkelen." Mensen kopen nu regelmatig dingen online, zoals boodschappen, huishoudelijke apparaten, of boeken hotelkamers en vliegtickets. Met deze nieuwe technologie is het doen van een aankoop net zo eenvoudig als het klikken op een knop. De mogelijkheid om dingen te kopen zonder het huis te verlaten is een van de grootste gemakken in het leven. 

Maar net als aan andere technische gemakken zijn er risico’s aan online winkelen. Oplichters worden elke dag slimmer en soms kan zelfs de meest voorzichtige shopper worden opgelicht. Daarom is het belangrijk dat mensen van alle leeftijden weten hoe ze zich kunnen beveiligen als ze online iets kopen.

Hoe kunnen we frauduleuze online winkels herkennen en de kans verkleinen dat we bij online aankopen worden opgelicht? Wij hebben wat informatie over online winkelen en enkele eenvoudige tips om fraude te vermijden op een rijtje gezet. Veel winkelplezier!

Statistieken van online winkelen bij senioren

In de tijdspanne van drie jaar zijn senioren meer vertrouwd geraakt met online winkelen. In het Coronapandemiejaar (tussen 2020 en 2022) won het aan populariteit. Vier op de vijf senioren winkelt online, zo blijkt uit een Nederlands onderzoek in 2022. 

Voordelen van online winkelen

Online kopen biedt natuurlijk meer voordelen dan nadelen. Online winkelen kan voordelig zijn voor mensen van alle leeftijden, vooral voor senioren.

Vergeleken met traditioneel kopen heeft online winkelen het voordeel van kostenbesparing. Het vinden van aanbiedingen voor goederen is gemakkelijk bij online winkelen. U kunt op internet zoeken met hulpmiddelen zoals de Honey Chrome add-on om kortingen te vinden bij deelnemende online verkopers.

Online winkelen bespaart u ook tijd en geld doordat u goederen uit de hele wereld kunt kopen zonder uw huis te verlaten. Als u bijvoorbeeld graag snacks uit verschillende culturen proeft, zijn er een aantal snackabonnementsdiensten die u regelmatig een doos met themasnacks sturen. Zonder dat u uw huis hoeft te verlaten, kunt u uw culinaire horizon verbreden!

Mogelijke zwendel bij online winkelen

Online winkelen heeft echter ook nadelen. Oplichting bij online winkelen komt veel voor, en het is niet ongewoon dat mensen in de val lopen, hoe handig ze ook zijn met computers en online activiteiten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende zwendelpraktijken bij online winkelen. Vergeet niet dat er buiten deze top drie nog meer oplichtingspraktijken bestaan.

"Te mooi om waar te zijn" pop-ups

Op een dag surft u terloops op het web of leest u stilletjes een artikel op het internet. Plotseling verschijnt er een pop-upbericht met sprankelende effecten, waarin staat dat u de nieuwste iPhone of een duur all-in vakantiepakket hebt gewonnen. Of misschien ziet u een banner onder de webpagina waarin staat dat een product waar u naar hebt uitgekeken voor een zeer lage prijs is afgeprijsd op een bepaalde site die u kunt bereiken door op de banner te klikken.

U denkt misschien: "Wauw, ik heb een iPhone gewonnen!" of "Wauw, dit ding is zo goedkoop, misschien kan ik dit bij deze winkel kopen?". Alles klinkt spannend en te mooi om waar te zijn. Meestal, als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Dit soort pop-ups zijn de meest voorkomende online shopping oplichtingspraktijken op het internet.

Daarom, als u een pop-up als deze hebt gevonden, klik dan niet op de link. Het brengt u naar een valse webshop met valse betalingsgegevens. Als u doorgaat met de aankoop van het product, krijgt u het product nooit. Of u krijgt het product, maar het is anders of van mindere kwaliteit dan u verwacht.

Verdachte e-mail links

Heeft u een e-mail gekregen met een flitsende, soms overdreven lay-out en een vette e-mail titel waarin staat dat u een prijs hebt gewonnen of dat er een pakket aankomt? Het kan een goed idee zijn om te bevestigen dat u aan de loterij in kwestie hebt meegedaan of dat u een online bestelling hebt geplaatst. Ook dit is een typische zwendeltactiek, en veel mensen trappen erin.

Soms lijken de e-mails bijna precies op echte e-mails. Als u op de link in de e-mail klikt, hebt u mogelijk een virus naar uw computer gestuurd, waardoor uw computer zwakker en kwetsbaarder wordt voor online aanvallen.

Een persoon die dingen verkoopt via marktplaats platformen

Mensen die beweren hun artikelen te verkopen via online marktplaats platformen zoals Facebook of Marktplaats is een populaire vorm van zwendel die aast op geïnteresseerde klanten. U wilt het artikel kopen, dus u praat met de verkoper via de chatfunctie van het platform en stuurt vervolgens het geld om het artikel veilig te stellen.

De verkoper kan proberen u over te halen om van hem te kopen door dingen te zeggen als: "Veel mensen nemen contact met mij op om hetzelfde te kopen" of door u gedetailleerde informatie te geven over hoe u het product zult krijgen, zoals: "Ik stuur het product per post naar u toe en u kunt het volgen met de traceercode die ik u zal geven". Ze zullen erg hun best doen om hun service geloofwaardig te maken.

Nadat u het geld hebt overgemaakt, kunt u geen contact meer opnemen met de verkoper. Misschien heeft hij zijn pagina verwijderd of uw profiel geblokkeerd, zodat u hem geen berichten kunt sturen.

Tips om oplichting bij online winkelen te vermijden

Payment Options

Let op de betalingsmogelijkheden

Legitieme online webshops hebben duidelijke logo's voor betalingskeuzes, zoals iDeal (Nederland), SOFORT (Duitsland) of Bancontact (België en Frankrijk). Ze tonen ook andere betaalmethoden, waaronder Paypal en creditcard.

Hier is een voorbeeld van een valse betaalpagina in een valse webwinkel (afbeelding links) en een geldige betaalpagina in een webwinkel (afbeelding rechts).

Paypal

Er is niet alleen een logo, maar wanneer u een betaling uitvoert, wordt u naar een veilige betaalpagina gebracht, gemarkeerd met https:// en een hangslotlogo in de adresbalk. Zie afbeelding als voorbeeld.

Online winkels die onbetrouwbaar zijn geven de voorkeur aan betaling per cadeaubon, bitcoin of overschrijving (via Ria of Western Union).

Zoek betrouwbare recensies

Een manier om erachter te komen of een online winkel echt is, is door hun naam op te zoeken op beoordelingswebsites. Hoewel er veel beoordelingssites online zijn, raden wij u aan de website Trustpilot te bezoeken. U kunt de naam van een bedrijf of een website opzoeken en zien wat klanten van hun producten en diensten vinden. 

U kunt ook beoordelingen vinden op Google Reviews, maar soms zijn de beoordelingen op Google niet betrouwbaar. Dit wijst erop dat de online winkel misschien reviews vervalst om zijn rating of aantal reviews te verhogen.

Naast Trustpilot en Google Reviews kunt u ook Youtube als bron gebruiken om onbevooroordeelde reviews van mensen te vinden. Typ "online winkelnaam + reviews" (bijvoorbeeld: "Aliexpress review") en u ziet video's van mensen die de dienst hebben gebruikt om te zien of ze echte service of goederen aanbieden.

Facebook Or Facebrook

Analyseer het algemene beeld van de website

U kunt zien of een website nep is door de website zorgvuldig te bekijken.

Staan er spelfouten in de websiteteksten? Sommige valse websites hebben niet alleen spelfouten in de pagina, maar ook hun URL om de echte websites na te bootsen. Ze gebruiken ook soortgelijke letters uit verschillende alfabetten, zoals het Cyrillische alfabet, om domeinnamen te maken die bijna precies lijken op die van echte webwinkels.

In dit voorbeeld bootst het adres van de valse website dat van Facebook na, met de naam "Facebrook". Dit is een klein voorbeeld van valse websites die uw vertrouwen proberen te winnen door een kleine tikfout te maken in de naam van hun website.

Een ander ding om naar te kijken is hoe de website klinkt. Zeggen ze je iets te doen? Gebruiken ze veeleisende woorden om u snel tot actie aan te zetten? Ze kunnen ook clickbait titels gebruiken (titels die overdreven dramatisch klinken om je aandacht te trekken), overal "Koop nu" knoppen laten zien, of de X of afsluitscherm knoppen bedekken om u af te leiden en u te laten denken dat er geen andere keuze is dan te kopen van hun website.

Certificate Is Valid

Sloticoon en SSL-certificaat

Een andere truc die u kunt proberen is de adresbalk van uw browser te controleren. Een veilige of legitieme website heeft een hangslotpictogram en de URL begint altijd met https ("S" staat voor "beveiligd" - secure in het Engels).

Deze manier is echter niet waterdicht. De laatste tijd zijn er veel valse websites en e-commerce sites die de hangslotknop nabootsen. Klik voor de zekerheid altijd op het hangslotpictogram en klik op "Certificaat tonen". Als een webshop een echte website is, zal deze tekst als "Certificaat is geldig" tonen.

Als u via Marktplaats koopt, betaal dan altijd onder rembours en koop bij mensen bij u in de buurt

Het is beter om bij het gebruik van marktplaats platformen artikelen te kopen van lokale verkopers, bij voorkeur van mensen die in de buurt wonen. Dit maakt het minder waarschijnlijk dat u wordt opgelicht omdat u de keuze hebt om de transactie persoonlijk te doen. Op die manier kunt u het artikel ook zien en uitproberen voordat u een aankoop doet.

Probeer de verkoper altijd op een neutrale openbare plaats te ontmoeten. Betaal nooit iets totdat je hebt ingestemd met de aankoop van het item en het persoonlijk hebt gezien.

Controleer het profiel van de verkoper

Controleer het profiel van de verkoper voordat je een online marktplaats koopt. Zoek uit hoe lang ze al op de marktplaats verkopen. Hebben ze een goede verkopersbeoordeling? Krijgen ze goede recensies? Hoe verklaren ze de betaling en levering? Als deze dingen kloppen, kunt u zonder zorgen kopen.

Help, ik ben opgelicht!

Zelfs als u heel voorzichtig bent op het internet, kunnen er fouten worden gemaakt en kunt u toch in een zwendel terechtkomen. Bijvoorbeeld als de producten die u bestelt nooit aankomen of als de producten die aankomen er anders uitzien dan wat u hebt besteld. Wanneer dit gebeurt, blijf dan rustig, en probeer deze tips te volgen om uw geld terug te krijgen.

Houd alle transacties bij

Wanneer u iets bij een webwinkel hebt gekocht, ontvangt u een digitale factuur in uw e-mail. Waarschijnlijk ontvangt u ook een e-mail zodra uw bestelling is geleverd. Hetzelfde gebeurt als u bij een valse website bestelt. Om uw vertrouwen te winnen dat u bij een veilige site hebt besteld, sturen ze u een bevestigingsmail met een factuur, en sturen ze u follow-up e-mails om u te informeren dat uw bestelling is verzonden of andere dingen. Maar u krijgt uw bestelling nooit thuisgestuurd.

Houd altijd een administratie bij van online transacties, via webshop of via chat met de verkoper.

Neem contact op met uw bank

Zodra u beseft dat u bent opgelicht, moet u uw bank bellen. Zeker als u kiest voor betaling via een overschrijving of een creditcard. U moet ze zo snel mogelijk bellen, want als u te lang wacht, kunnen de oplichters het geld van uw bankrekening halen als ze uw gegevens hebben.

Bel uw bank en vertel hen dat u in een online winkel zwendel bent getrapt. Vraag hen de transactie terug te draaien.

Gebruik een creditcard als betaling

Als u een creditcard hebt, raden wij u aan deze te gebruiken bij het online winkelen. Het kopen van goederen met een creditcard biedt een soort verzekering voor online betalingen. Niet alleen kunt u uw geld sneller terugvorderen, maar een creditcard is niet verbonden met uw bankrekening, dus het is veilig om te gebruiken omdat het geen invloed heeft op uw banksaldo en uw bankgegevens niet in gevaar komen. Wanneer u iets online koopt met een creditcard en het product wordt gestolen of gaat kapot, bent u verzekerd dat de creditcard maatschappij u (gedeeltelijk) terugbetaalt.

Contact opnemen met Paypal

Een van de veel gebruikte betaalmethoden online is Paypal en ook online shopping oplichting staat erom bekend dit als betaalmethode te gebruiken. Wanneer u slachtoffer bent geworden van online shopping oplichting, laat dit dan weten aan Paypal. De meeste terugbetalingen van Paypal duren ongeveer vijf werkdagen.

Informeer de politie

Een ander ding dat u moet doen nadat u bent opgelicht, is de politie inlichten over de zaak. Misschien krijgt u niet de gerechtigheid die u nodig hebt, maar hoe meer mensen dezelfde zwendel bij de politie melden, hoe groter de kans dat de politie de zaak onderzoekt. Zo worden geen andere mensen het volgende slachtoffer.

Conclusie

Online winkelen, hoewel handig, heeft een paar nadelen. Een van de grootste nadelen van online winkelen is de mogelijkheid om dingen te kopen bij een nep webwinkel.

Er zijn veel manieren om te controleren of een webwinkel veilig is. U kunt bijvoorbeeld de betalingsmogelijkheden controleren en kijken of ze specifieke pagina's hebben met uitleg over betalings- en leveringsopties. U kunt ook de beoordelingen van het bedrijf controleren op betrouwbare beoordelingssites zoals Trustpilot of Google Review.

Als u dingen koopt van een marktplaatswebsite, is het altijd een goed idee om verkopers te vinden die in dezelfde stad of buurt wonen als u. Zo kunt u de producten controleren door ze persoonlijk te ontmoeten. Betaal nooit voor de producten zonder ze persoonlijk te zien.

Wat als u het slachtoffer wordt van een valse webshop? Contact opnemen met uw bank of het betalingsbedrijf is de beste optie. Het is ook goed om te overwegen dingen met een creditcard te kopen voor een veiligere transactie. Zorg ervoor dat u alle ontvangstbewijzen van gesprekken en e-mails met betrekking tot de aankoop bewaart om uw zaak sterker te maken.