Hoe veilig is uw woning?

Header Veiligheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ongeveer één op de drie nog thuiswonende ouderen valt minstens éénmaal per jaar. Dit kan nare gevolgen hebben. Sommigen moeten na een val opgenomen worden in een zorgcentrum of ziekenhuis. Bij anderen ontstaat angst om dingen te ondernemen. We geven graag een aantal tips om de kans om te vallen kleiner te maken. Loop eens door uw huis met onderstaande tips. Misschien kunt u wat aanpassen waardoor u nog veiliger woont.

Ruimte in uw woonkamer
Uw woonkamer is de plek om te ontspannen met een kop thee, een goed boek of televisieprogramma. Om dit ook een veilige plek te maken, kunt u zorgen dat er niet te veel spullen en meubels staan. Dan heeft u voldoende loopruimte. De meubels staan stabiel en kunnen niet snel schuiven of kantelen. Uw favoriete luie stoel is niet te diep, u kunt makkelijk opstaan. Lukt dit niet? Denk dan eens aan een sta-op stoel. 

Alles bij de hand in de keuken
U heeft uw gewoontes en gebruiken in de keuken, vaste plekken voor uw gerei. Ga eens na of al deze spullen op een goed bereikbare plek liggen. Moet u bukken of strekken? Deel dan uw kastjes opnieuw in. De kastdeurtjes sluiten goed en er staat niets in de weg om u aan te stoten. Let ook op de vloer: is deze voldoende stroef, ook als u wat gemorst heeft?

Veilig op de trap
Traplopen kan moeilijker worden als u ouder wordt. Door de trap veilig te maken, voorkomt u een val van de trap. Is er voldoende licht om te kunnen zien waar u loopt? Zorg ook dat er niets in de weg ligt op de treden. Op de trap zit aan beide kanten een stevige leuning om u aan vast te houden en bij de laatste treden zit een extra handgreep. Vindt u het traplopen erg lastig? Dan kan een traplift uw leven een stuk aangenamer maken. 

Slaapkamer
Is uw slaapkamer comfortabel genoeg? Een hoger bed maakt het makkelijker om uit bed te komen. Bij het bed is een lichtpunt en ter oriëntatie kan een nachtverlichting handig zijn. Ook liggen er geen losse kleden of spullen waar u over kunt struikelen. 

Ontspannen in bad
Het nemen van een bad of douche kan heerlijk ontspannend zijn en is goed voor lijf en leden. Dit is echter wel een ruimte waar snel ongelukken kunnen gebeuren. Kunt u makkelijk in bad of uw doucheruimte stappen? En gaat uit bad stappen ook goed? Extra handgrepen kunnen uitkomst bieden. Als het toch wel moeite kost om in bad te gaan, kan een instapbad of inloopdouche een oplossing zijn.

In geval van nood

  • Zorg voor een alarmsysteem of houd uw telefoon bij u.
  • Maak afspraken met buren, kinderen of huisgenoten, mocht er iets misgaan.