Bad of douche: wat is beter?

Bad Of Douche

Staat u voor de keuze tussen een bad of douche in uw badkamer? Met name de vraag of een bad of een douche in de toekomst nog de beste keuze is, speelt vaak een rol. Wij helpen u graag op weg door de voor- en nadelen op een rij te zetten.

Wat zijn uw eigen voorkeuren? 

Bovenaan de lijst voor de keuze tussen een bad of een douche moeten uw eigen wensen staan. Neemt u liever een douche of een bad? Neemt u vaker een douche, maar wilt u toch af en toe van een lang bad genieten? Kortom, wat vindt u het prettigst in uw badkamer? Er is tegenwoordig zoveel mogelijk dat bijna elke wens kan worden waar gemaakt. Profiteer hiervan.

Hoeveel ruimte wilt u in uw badkamer? 

Wanneer u uw voorkeuren overweegt, houd daarbij rekening met hoeveel bewegingsvrijheid voor u prettig is. Hoeveel vrije ruimte heeft u nodig in uw badkamer om u comfortabel te voelen? Een veel voorkomende klacht is ruimte tekort in de badkamer.

Een badkuip kan ook in een kleine badkamer passen, maar dat zal niet altijd een goed idee zijn. Als u zich vervolgens benauwd voelt en daardoor uw badkamer vermijdt, heeft een badkuip weinig zin. Een inloopdouche met glazen wanden daarentegen doet de ruimte meestal ruimer aanvoelen. 

Wat is beter voor uw levensfase?

In verschillende fasen van het leven stellen mensen verschillende eisen aan hun badkamer. Als ze jong zijn, nemen velen graag een lang bad. Vooral ouders vinden een badkuip een grote hulp bij het baden van hun kinderen.

Instapbad Met Badlift Voor Senioren

Naarmate mensen ouder worden of een beperkte mobiliteit hebben, vormt de gewone badkuip vaak een obstakel vanwege de hoge instap. Dit betekent echter niet dat een douche altijd de betere badkamer oplossing is voor senioren. Door een gladde vloer, weinig ruimte, geen houvast of zitmogelijkheden kan een douche ook een gevaar voor senioren worden.

Zowel een douche als een bad kunnen aangepast worden aan iedere levensfase. De hoge barrière van een badkuip kan bijvoorbeeld snel worden opgeheven door een geïntegreerde deur van een instapbad. Bovendien kan een badlift helpen bij het zitten en opstaan uit de lage badkuip. Een inloopdouche kan weer aangepast worden met een antislipvloer, handgrepen en een douchezitje voor meer veiligheid en comfort.

Wat is praktischer?

Douchen is over het algemeen populairder dan baden omdat het tijd bespaart. Gemiddeld duurt het slechts 9 minuten om te douchen, terwijl alleen al het vol laten lopen van een bad al gauw 20 minuten in beslag neemt. 

Maar baden biedt wel andere praktische voordelen, zoals ontspanning, tijd om tot rust te komen en wellness. Vooral na een zware of koude dag is een bad heerlijk om op te warmen en bij te komen.

Wat is gezonder?

Douchen heeft veel voordelen voor de gezondheid. Ten eerste is douchen zachter voor de huid, omdat een lang en heet bad de natuurlijke beschermlaag van de huid aantast. Hierdoor kan de huid beschadigen en uitdrogen. Een douche is ook een betere en efficiëntere manier van lichaamsreiniging omdat al het vuil direct wordt weggespoeld. Bovendien stimuleert het douchen de bloedsomloop en douchen met afwisselend koud en warm water de doorbloeding bevordert.

Aan de andere kant helpt baden niet alleen tegen de dagelijkse stress maar heeft het ook een gunstige invloed op de gezondheid. Een bad verlicht de spierspanning, helpt bij verkoudheid en rugpijn en voorkomt spierpijn. Bovendien kan een bad u daarna helpen beter in slaap te vallen omdat de warmte voor een lage bloeddruk en verwijde bloedvaten zorgt.

Beide hebben hun voordelen voor de gezondheid. In het algemeen moet u er echter rekening mee houden dat meer en heter water ook een grotere belasting voor de huid en de bloedsomloop betekent.

Hoe ziet uw badkamer eruit?

Afhankelijk van de indeling van uw badkamer, kan de ene badkameroplossing geschikter zijn dan de andere. Bij een kleine badkamer is een douche over het algemeen ruimtebesparender. 

Zitbad Met Deur Voor Kleine Badkamers

Maar een badkuip hoeft ook niet altijd veel plaats in te nemen. Er zijn ook zitbaden, die iets hoger zijn dan gewone badkuipen en toegankelijk zijn via een deur. Door hun hoogte nemen ze minder ruimte in beslag en kunnen ze dus ook in kleine badkamers worden geïnstalleerd.

Een badkuip is ook geschikter als u een schuin dak in de badkamer hebt. Omdat een douche daar niet kan staan, maar een bad wel.

En als u ruimte wilt besparen maar het baden en douchen niet wilt missen, kan een bad-douche combinatie de oplossing voor u zijn. U hoeft geen compromissen te sluiten.

Wat biedt meer comfort?

Wanneer u in een badkuip zit, is het over het algemeen comfortabeler. Een opklapbaar zitje kan echter ook in een douche aan de muur worden bevestigd of er kan een douchezitje in worden geïntegreerd, wat het douchen comfortabeler maakt.

Een inloopdouche is weer door de lage instap comfortabeler om in en uit te stappen. Maar zoals reeds gezegd, kan het in- en uitstappen van een bad gemakkelijker worden gemaakt met een geïntegreerde deur en een badlift. Dus met de juiste kenmerken winnen beide varianten aan comfort.

Wat verbruikt meer water en energie?

Gemiddeld gebruikt elke persoon in België tussen 95 en 100 liters water per dag. Baden en douchen nemen een groot deel van dit volume voor hun rekening. Dit roept natuurlijk de vraag op wat minder water verbruikt, douchen of baden? 

In het algemeen hebt u meer water nodig voor een vol bad dan voor een douche. Voor één keer baden verbruikt men tussen 150 en 200 liters water. Bij het douchen varieert het waterverbruik afhankelijk van de douchekop en hoe lang men onder de douche blijft. Maar gemiddeld verbruikt één keer douchen tussen 60 en 100 liters water. (Engie, 2020)

Wie een warme douche of bad neemt, moet niet alleen rekening houden met het waterverbruik, maar ook met de energiekosten voor het verwarmen van het water. Hoe meer  en hoe warmer het water wordt gebruikt, hoe hoger het energieverbruik en de kosten. Over het algemeen is douchen goedkoper dan baden. Een bad kost tussen € 0,77 en € 1,06. Douchen kost daarentegen slechts € 0,32 tot € 0,69. (Energids)

Uiteindelijk hangt het ervan af hoe lang en warm u doucht. Wie graag bijzonder warm en lang doucht, kan ook snel meer verbruiken dan iemand die een bad neemt.

Bad Eruit Douche Erin

Wat zijn de kosten voor installatie en ombouw?

Naast de kosten voor water en energie zijn er natuurlijk ook kosten voor de installatie van een bad of douche. Afhankelijk van de gewenste kenmerken kan de prijs variëren. In het algemeen kunt u er echter van uitgaan dat de installatie van een inloopdouche vanaf € 3.950 kan, waar een instapbad bij € 5.000 begint.

Wilt u precies weten wat een inloopdouche of een instapbad u zou kosten? Wij geven u graag een individuele prijsopgave voor de verbouwing van uw badkamer.

Hoe lang duurt de installatie en ombouw?

Zowel een inloopdouche als een instapbad kunnen in slechts één dag worden geïnstalleerd. Dit omvat de demontage van de oude douche of het oude bad en het opruimen naderhand. U hoeft dus niet lang zonder badkamer te zitten.

Wat is geschikter bij verhuur of verkoop van een woning?

In het verleden was een badkuip de norm in elk huis. Vandaag de dag behoort een douche tot de standaarduitrusting van elk huis of woning. Dit geeft aan waar de meerderheid tegenwoordig voorkeur naar heeft. 

Maar deze verandering in voorkeuren laat ook zien hoe trends in de loop van de tijd veranderen. Dus op de lange termijn is het lastig te voorspellen wat beter is voor verkoop of verhuur. Om die reden is het beter om een badkamer oplossing te kiezen op basis van uw persoonlijke voorkeuren dan op basis van de mogelijke voorkeuren van toekomstige kopers of huurders.

Conclusie

Zowel een bad als een douche hebben hun voordelen. Uiteindelijk moet iedereen beslissen volgens zijn/haar eigen voorkeuren. Er is inmiddels een passende oplossing voor elke wens.