Voor meer vitae

Gepubliceerd op 🞄Bijgewerkt op

Aanschouw de beste kerstmarkten van Europa in 2023

Als Kerstmis nadert, hult Europa zich in de gezellige gloed van feeërieke lichtjes, de aangename geur van glühwein en de sussende deuntjes van kerstliedjes. Wandel over de charmante kerstmarkten van Europa en maak je klaar om het hart van de kersttradities in Europa te ervaren. Onze zorgvuldig samengestelde lijst helpt u bij het plannen van een gezellig winteruitstapje, of u nu op zoek bent naar kersttradities, unieke handgemaakte cadeaus of gewoon een plek om te genieten van de kerstsfeer. Ga met ons mee als we een aantal bijzondere kerstmarkten in vijf landen onthullen: Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Italië, en laat de subtiele opwinding van de feestdagen groeien!

Beste kerstmarkten in Frankrijk

Frankrijk staat zonder twijfel bekend als de "kersthoofdstad" van Europa. Een bezoek aan de kleinere steden met hun charmante kerstmarkten is een echte aanrader. De Fransen hebben een aantal van de mooiste markten van het continent.

Kerstmarkt Straatsburg

Straatsburg staat bekend als de "kersthoofdstad" en wordt door velen beschouwd als de stad met de mooiste kerstmarkt van heel Frankrijk. De kerstmarkt van Straatsburg, die dateert uit 1570, is een van de oudste.

Traditionele kraampjes en prachtige kerstlekkernijen geven de kerstmarkt van Straatsburg een nostalgische sfeer.

De kerstmarkt van Straatsburg is deze geopend van 24 november tot 24 december 2023.

Kerstmarkt van Amiens

Amiens, een van de oudste steden van Frankrijk, is bijzonder charmant met Kerstmis. Zowel inwoners als bezoekers kunnen genieten van een bezoek aan de jaarlijkse kerstmarkt van Amiens. Met een verscheidenheid aan activiteiten voor alle leeftijden is het de ideale locatie voor families om samen te komen. Le Creuset kookgerei, handgemaakte en kristallen glazen, forel, eend en garnalen bij marktkraampjes, en regionale goederen zoals Beauvois chocolade en Amiens bitterkoekjes zijn ook beschikbaar voor bezoekers. U kunt er ook de traditionele vin chaud (glühwein) drinken.

De kerstmarkt van Amiens duurt van 24 november tot 29 december.

Kerstmarkt Colmar

Als u uzelf wilt onderdompelen in een heerlijke kerstsfeer, dan moet u in Colmar zijn. Vanwege de vele charmante, middeleeuwse gebouwen is Colmar een van de meest bezochte steden van Frankrijk. Kerst in Colmar is een ervaring die u niet mag missen, met al die twinkelende lichtjes en verkopers die heerlijke winterse lekkernijen verkopen.

christmas market colmar

Bezoek Colmar tussen 24 november en 31 december om de magie te ervaren.

Duitse kerstmarkten

Duitse Weihnachtsmarkte, of kerstmarkten, zijn net zo mooi als Franse markten. De adventskalender is een Duits kerstgebruik waarbij de dagen tot Kerstmis worden afgeteld. Op de Duitse kerstmarkten kunt u adventskalenderdoosjes kopen, die elke dag kleine lekkernijen leveren in de aanloop naar eerste kerstdag.

Kerstmarkt Trier

christmas market trier

Bezoek Trier, een van de oudste steden van Duitsland, om de echte sfeer en het decor van een kerstmarkt te proeven. Rond de middeleeuwse Grote Markt en tot aan de kathedraal wordt de Trierse kerstmarkt gehouden. Naast het nuttigen van de gebruikelijke Duitse wintergerechten en -dranken, waaronder Gluhwein, biedt de Trierse kerstmarkt een overvloed aan activiteiten, een kerstspel en voorstellingen in de kathedraal.

De Trierse kerstmarkt vindt plaats van 24 november tot 22 december 2023.

Kerstmarkt Keulen

De kerstmarkt van Keulen is misschien wel iets voor u als u houdt van een grote stedelijke kerstmarkt. Elk jaar bezoeken duizenden mensen de Domstad, aangetrokken door de feestelijke versieringen en schitterende verlichting van de kathedralen.

De Neumarkt is de hoofdattractie van de kerstmarkt in Keulen. Zie hoe dit plein verandert in een oogverblindend winterparadijs met fonkelende feeënlichtjes en fonkelende sterren. Ga op zoek naar kerstversieringen en geniet van de traditionele kraampjes op de Neumarkt.

De Rijnoever is een andere locatie die dienst doet als middelpunt van de Keulse kerstmarkt. Hier zijn meer dan 70 kraampjes met eersteklas handwerk, lekker eten en glühwein.

De kerstmarkt van Keulen is geopend van 23 november tot 23 december 2023.

Neurenbergse kerstmarkt

De kerstmarkt van Neurenberg wordt algemeen beschouwd als een van de beste en meest traditionele van Duitsland. De markt heeft een fascinerende kerstkind-traditie. Om de twee jaar wordt een jong meisje uitgekozen om de markt te openen. Gekleed in een wit gewaad en een gouden kroon staat ze op het balkon van de Onze-Lieve-Vrouwekerk om de opening van de markt aan te kondigen.

Naast kerstversieringen biedt de Neurenbergse kerstmarkt een verscheidenheid aan regionale goederen, waaronder speelgoed, schapenproducten, jam, wijn en dranken bereid met de beste ingrediënten uit de Frankische regio.

Nederlandse kerstmarkt

Hoewel niet zo groot of bekend als die in Frankrijk of Duitsland, hebben de Nederlanders hun eigen speciale stijl om de kerstmarkt naar hun hand te zetten. Schaatsbanen zijn gebruikelijk op Nederlandse kerstmarkten, waar bezoekers schaatsen kunnen huren en de sensatie kunnen ervaren van het glijden over het ijs onder de fonkelende lichtjes. Traditionele winterse Nederlandse gerechten zoals erwtensoep, oliebollen en poffertjes worden ook vaak verkocht op Nederlandse kerstmarkten.

Kerstmarkt Dordrecht

Naast Maastricht en Deventer heeft Dordrecht een van de grootste kerstmarkten van Nederland. De binnenstad van Dordrecht is van 15 tot 31 december versierd met kerstverlichting. U kunt er lokale etenswaren en souvenirkraampjes kopen, samen met glühwein (gluhwein). Daarnaast kunt u de kerstversiering bewonderen terwijl u schaatst op de schaatsbaan.

De Dordtse kerstmarkt is van 15 tot 31 december en is gratis te bezoeken.

Kerstmarkt Valkenburg

Wilt u een ander soort kerstmarkt zien? De kerstmarktcultuur is een beetje anders in Valkenburg, een stadje in de buurt van Maastricht: het is ondergronds!

christmas market valkenburg

De Valkenburgse kerstmarkt heeft veel te bieden, waaronder de typische regionale keuken, warme dranken en souvenirs van lokale winkels. De Gemeentegrot is de thuisbasis van de grootste ondergrondse kerstmarkt van de stad, compleet met honderden twinkelende lichtjes en leuke kraampjes waar cadeautjes voor vrienden en familie worden verkocht.

De Fluwelengrot is een andere grot die versierd is voor Kerstmis. De Fluwelengrot, onder het verlaten kasteel van Valkenburg, is de locatie van de kerstmarkt. U kunt in deze grot historische houtskooltekeningen en andere soorten kunst bekijken en daarnaast de prachtige kerstdecoraties van de 50 kraampjes bewonderen.

Ga naar deze website om kaarten voor de kerstmarkt in Valkenburg te kopen. Kerstmarkt Valkenburg is open van 17 november 2023 tot en met 7 januari 2024.

Dickens Festijn in Deventer

Het Dickens Festijn, dat een weekend in december plaatsvindt in Deventer, omvat een kerstmarkt die u niet mag missen. Het neemt de stad mee naar een fantastisch rijk waar de geschriften van Charles Dickens tot leven komen. Dit jaar wordt het Dickens Festival gehouden op 16 en 17 december.

Meer dan 950 personages uit de werken van Charles Dickens, waaronder Scrooge, Oliver Twist, Mr. Pickwick en de Christmas carolers, komen elk jaar tot leven tijdens het Dickens Festival.

De toegang tot het Dickens Festival is gratis. Bekijk de officiële website voor meer informatie over dit unieke festival.

Belgische kerstmarkt

Hoewel klein, heeft de Belgische kerstmarkt toch zijn eigen charme. Elke Belgische markt die u bezoekt, biedt een unieke ervaring omdat België uit veel regio's met verschillende tradities bestaat. Kerstmarkten in België hebben, net als die in Nederland, schaatsbanen voor een volledige winter wonderland-ervaring.

Kerstmarkt Luik

liege christmas market

Luik is een stad in de regio Wallonië in België. Naast Charleroi en Namen is het een van de grootste steden in Wallonië. Luik wordt tijdens de feestdagen omgetoverd tot een charmante kerstmarkt met interieurs en kraampjes versierd met kerstverlichting.

Wilt u de kerstmarkt van Luik meemaken? Bezoek de stad van 24 november 2023 tot 7 januari 2024.

Kerstmarkt Gent

Gent is een van de grote steden in België met pittoreske gebouwen en oude kathedralen. Van 7 tot 31 december 2023 viert de hele buurt van het historische centrum van het Sint-Baafsplein tot het einde van de Korenmarkt kerstlichtjes met de jaarlijkse Gentse kerstmarkt.

Op de Gentse kerstmarkt dwaalt u tussen de dennen en dennenbomen, langs kraampjes met hapjes en drankjes, leuke snuisterijen en authentieke ambachten. De geur van dennenhars en glühwein maken de ervaring compleet. Gent onder zijn groene winterdeken, een kerststad op zijn best.

Italiaanse kerstmarkt

Italiaanse kerstmarkten, ook wel ‘Mercatini di Natale’ genoemd, worden in heel Italië gevierd en worden gekenmerkt door een rijke mix van traditie, cultuur en vakantiegevoel. Hoewel de Italiaanse kerstmarkten misschien niet zo groot of talrijk zijn als die in sommige andere Europese landen, bieden ze een unieke en charmante ervaring.

Op een typisch Italiaanse kerstmarkt vindt u ingewikkeld bewerkte kerststallen, een belangrijk onderdeel van hun cultuur. Lokale gerechten worden vaak verkocht in traditionele kraampjes, evenals hun versie van glühwein genaamd "Vin Brulé".

Kerstmarkt van Bolzano

Bolzano, een stad die grenst aan Zuid-Tirol in Oostenrijk, viert een van de grootste kerstmarkten in Italië. Het heeft nog steeds de Zwitsers/Oostenrijkse kerstsfeer en verwacht dat de straatnaambordjes een mengeling zijn van Italiaans en Duits.

De kerstmarkt van Bolzano is geopend van 25 november 2023 tot 6 januari 2024.

Kerstmarkt Taormina

Wilt u een iets warmere kerst? Ga dan naar Taormina op Sicilië. Sicilianen houden van traditie en heel duidelijk van Kerstmis. Dus waar u ook naartoe gaat op Sicilië, u vindt de kerstsfeer in elke stad of elk dorp. U kunt altijd naar de dorpskernen gaan, want daar worden de meeste kerstversieringen of -evenementen opgezet.

In Taormina vind u een oude traditie van Zuccu, oftewel de kerstvuren. Er wordt gezegd dat deze traditie is afgeleid van oude heidense tradities die verband houden met de oogstgoden en de winterzonnewende. Met behulp van dergelijke oude rituelen konden mensen het koude seizoen gemakkelijker overwinnen.

zucca bonfire in christmas market Taormina

In december en tijdens Driekoningen hangt er een folkloristische sfeer in het kleine stadje op een heuveltop met concerten, tentoonstellingen, kerststallen en historische opvoeringen. De kraampjes staan vol met lekkernijen, zoals Siciliaans gebak, handwerk en alles wat er nodig is om het seizoen te versieren.

Kerstmarkt Cagliari

In de hoofdstad van Sardinië wordt elk jaar een van de grootste en populairste markten gehouden. Het trekt zoveel mensen dat de stad drie markten organiseert, elk in een ander deel van de stad.

Wat is hier verkrijgbaar? Alles wat u van een kerstmarkt verwacht: speelgoed, lichtjes, kleuren en een overvloed aan cadeaus. De kerstmarkt van Cagliari loopt meestal van 1 december tot 6 januari.

De eerste is praktisch vergelijkbaar met de "historische" kerstmarkt van Cagliari. Deze wordt op twee verschillende locaties gehouden: Piazza Del Carmine en de voetgangerszone van Corso Vittorio Emanuele II. Deze twee zijn geopend van 9.30 tot 22.00 uur van 1 december tot 6 januari. U vindt hier alles wat er op een kerstmarkt verwacht mag worden: snoep, delicatessen, speelgoed en bloemen.

De wijk Marina, in de buurt van het Garibaldiplein, is een van de historische wijken van Cagliari die u moet bezoeken als u de kans hebt. Hier zijn een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van de stad te zien, zoals de kerk van S. Francesco van Paola, het archeologische gebied van Santa Eulalia en het Santa Eulalia Schatmuseum.

Om op het onderwerp door te gaan: alle artikelen die te koop zijn op de markt op het Garibaldi-plein zijn gemaakt of samengesteld door plaatselijke ambachtslieden, dus u kunt echt unieke souvenirs krijgen. De marktplaatsen in het centrum hebben dezelfde openingstijden en openingsdagen.

Het Kerstdorp is de naam van de derde markt. Het kerstdorp biedt een overvloed aan streetfood, handgemaakte producten uit de omgeving en kindvriendelijke activiteiten. De Kerstman zal ook aanwezig zijn, samen met zijn trouwe elfen.

Hoe zit het met de toegankelijkheid?

U vraagt zich misschien af of deze kerstmarkten gemakkelijk te bezoeken zijn. Als u een wandelstok, rollator of scootmobiel gebruikt, kunt u er dan ook naartoe?

U hoeft zich geen zorgen te maken over het meenemen van een mobiliteitshulpmiddel, want de meeste Europese kerstmarkten hebben brede paden voor voetgangers. Om de drukte te vermijden en het meeste uit uw tijd op de kerstmarkt te halen, is het aan te raden om op een doordeweekse dag of direct na opening van de markt te komen.