Onafhankelijk leven

Gepubliceerd op ūüěĄBijgewerkt op

Handige hulpmiddelen voor ouderen

Wanneer de kracht langzaam afneemt met leeftijd, kunnen handige hulpjes ouderen helpen om mobiel, veilig en onafhankelijk te blijven. Maar welke hulpartikelen zijn er voor senioren en waar zijn ze goed voor? Wij geven u graag een overzicht van de belangrijkste en handigste hulpmiddelen voor ouderen.

Wat zijn hulpmiddelen eigenlijk?

Hulpmiddelen zijn voorwerpen of toestellen die mensen helpen om het dagelijkse leven makkelijker aan te kunnen en om hun mobiliteit, veiligheid en onafhankelijkheid te behouden. Ze helpen met name senioren langer zelfstandig thuis te blijven wonen

Mobiliteitshulpmiddelen voor ouderen

Naast de bekende loophulpmiddelen zoals de wandelstok, de rollator en de rolstoel, zijn er ook interessante elektrisch aangedreven mobiliteitsoplossingen die het dagelijks leven nog gemakkelijker maken. Een van deze elektrische mobiliteitshulpmiddelen is de scootmobiel.

sco-fixed-deluxe-l-red

Een scootmobiel is een voertuig op 3 of 4 wielen met een stuur en een comfortabele stoel die dankzij zijn accu een actieradius tot 50 km heeft. Dit maakt het gemakkelijk om het dagelijkse leven aan te kunnen met een scootmobiel. Het is bijvoorbeeld ideaal om boodschappen te doen of een tochtje te maken. Dit geeft senioren een groot deel van hun onafhankelijkheid terug die in de loop der jaren verloren kan zijn gegaan. 

Daarnaast zijn er ook compacte scootmobielen voor gebruik binnenshuis en vouwbare modellen om eenvoudig mee te nemen op reis.

Bekijk de verschillende scootmobiel modellen

Snel geholpen bij Mobilae

Laten we het u makkelijker maken! Bespaar uzelf de tijd, stress en onnodige kosten met Mobilae. Hoe? Ons assortiment is het grootste in Nederland en bevat een selectie van producten van de bekende merken in elke prijsklasse. Binnen enkele dagen geven wij u merkonafhankelijk advies dat 100% afgestemd is op uw budget, wensen en situatie. Zo weet u snel wat uw opties zijn.

Zo vindt u alle oplossingen bij één aanbieder: Mobilae. Wel zo handig!

Lees meer over Mobilae

Liften

Daarnaast zijn er ook mobiliteitshulpmiddelen die trappen of hoogteverschillen helpen overwinnen zoals liften.

De bekendste lift voor senioren is waarschijnlijk de traplift, die u de trap op of af brengt met behulp van een stoel die langs een rail rijdt.

sta-curved-curve

Voor rolstoelgebruikers en scootmobiel gebruikers is de platformlift een goed alternatief. Deze bestaat uit een platform waarop rolstoelgebruikers kunnen rijden, die vervolgens langs een rail langs de trap omhoog of omlaag beweegt, vergelijkbaar met de traplift.

Platform- en traplift voordelen

 • Eenvoudig te plaatsen¬†op bijna¬†elke trap
 • Veilig en¬†comfortabel naar boven en benden
 • Goedkopere optie
 • Installatie binnen 1 dag

Bekijk de verschillende traplift modellen

Voor iemand die liever een echte lift heeft voor bijvoorbeeld meerdere verdiepingen, is een huislift de geschikte oplossing. Huisliften zijn compacter dan normale liften omdat ze geen schacht nodig hebben. Met een oppervlakte van slechts 0,62 m² kunnen ze bijna overal in huis worden geplaatst.

mli-duo-plus-corner-bedroom

Huislift voordelen

 • Kan bijna overal in huis worden geplaatst
 • Makkelijk spullen en bagage verplaatsen
 • Huisdieren, kleinkinderen en tot 3 volwassen tegelijk in de lift
 • Luxe product dat de waarde van het huis verhoogt
 • Installatie binnen 1 dag

Bekijk de verschillende huislift modellen

Hulpmiddelen voor ouderen in de badkamer

Naarmate wij ouder worden, liggen er steeds meer risicofactoren op de loer. Om valpartijen te voorkomen en veilig en comfortabel gebruik te kunnen blijven maken van de badkamer, zijn er verschillende bad hulpmiddelen voor ouderen beschikbaar. 

Douche hulpmiddelen

Langdurig staan en gladde vloeren brengen veel gevaren met zich mee, vooral in de douche. Deze kunnen echter worden tegengegaan met de juiste douche hulpartikelen.

Met een¬†douchekruk of -stoel¬†kunnen senioren zittend douchen. Dit maakt de dagelijkse hygi√ęnische routine niet alleen gemakkelijker, maar ook veiliger.

Een aan de muur bevestigde handgreep geeft meer houvast en stabiliteit in de douche. 

De slipweerstand van de douche kan worden verbeterd met een antislipvloer. Bijvoorbeeld door een antislipmat aan te schaffen of antislipstrips te plaatsen.

wis-excellent-collection

Als alternatief voor de afzonderlijke aankoop van deze douche hulpmiddelen, kunnen ouderen een veilige inloopdouche laten installeren. Deze heeft een antislipvloer, handgrepen en een opklapbaar douchezitje ge√Įntegreerd. Een veilige inloopdouche kan een bestaande bad of douche vervangen, waardoor ook een lage instap ontstaat die het risico op vallen verder vermindert.¬†

Inloopdouche voordelen

 • Anti-slip vloer
 • Lage instap
 • Ingebouwde handgreep
 • In 1 dag ge√Įnstalleerd

Bekijk de verschillende inloopdouche modellen

Bad hulpmiddelen

Er zijn ook handige hulpjes voor de badkuip die het baden voor ouderen tot een wellness-moment maken.

bathlift-mangar

Met het ouder worden, neemt bij senioren de angst toe dat zij plotseling niet meer uit het bad kunnen komen. Een badlift laat deze angst volledig verdwijnen. Omdat een badlift u rustig naar de bodem van de badkuip laat zakken en u ook weer rustig omhoog brengt. 

Er zijn verschillende badlift modellen. Senioren hebben de keuze tussen een bandbadlift en een badkussen met compressor. Een bandbadlift wordt als een doek over de badkuip gespannen. Deze wordt met een druk op de knop langzaam losser of strakker gezet. Een badkussen vult of leegt zich dankzij de compressor langzaam met lucht om het gewenste hef- of daal-effect te bereiken.

Badlift voordelen

 • Eenvoudig en snel te plaatsen
 • Geen verbouwing nodig
 • Past in vrijwel ieder bad

Bekijk de verschillende badlift modellen

Met een badlift bestaat nog steeds het risico van vallen in een badkuip als gevolg van de hoge instap over de rand van het bad. Als hulpmiddel kunnen ouderen een instaphulp op de badkuip gebruiken. De instaphulp biedt steun en voorkomt dat zij snel hun evenwicht verliezen.

wib-product-list-duo

Een instaphulp neemt de hoge drempel van een badkuip echter niet weg. De barri√®re kan alleen worden weggenomen door een instapbad. Met een instapbad kunnen senioren gewoon de deur openen en in het bad stappen. Instapbaden hebben vaak ook een ge√Įntegreerde badlift, waardoor ze het totaalpakket vormen voor zorgeloos en veilig baden.

Instapbaden kunnen ook een voordeel zijn voor kleine badkamers. Want er zijn ook modellen in hoge vorm met een ge√Įntegreerde zitting; zogenaamde zitbaden. Door hun hoogte nemen ze niet zoveel plaats in als een gewone bad en kunnen ze bijna overal in de badkamer worden geplaatst.

Instapbad voordelen

 • Bad met deur en lage instap
 • Geen grote verbouwing nodig
 • In 1 dag geplaatst

Bekijk de verschillende instapbad modellen

Hulpmiddelen voor het toilet

Meerdere keren per dag naar het toilet gaan is een onvermijdelijk onderdeel van het dagelijks leven. Maar met het ouder worden, geeft het toilet verschillende moeilijkheden. Met een paar hulpartikelen wordt zelfs het toiletbezoek voor senioren weer makkelijk.

Er zijn bijvoorbeeld verschillende sta-op-hulpmiddelen voor het toilet. Deze hulpmiddelen komen meestal in de vorm van een closetzitting dat de zitting van het toilet verhoogt, armsteunen heeft of zelfs een ge√Įntegreerde lift heeft. Dit maakt zitten en opstaan van het toilet een stuk gemakkelijker.¬†

toilet-aquaclean-sela-whirlspray

Een douchetoilet zorgt voor hygi√ęne en frisheid. Het is een combinatie van toilet en bidet. Zo kunnen senioren met een douchetoilet na gebruik van het toilet gewoon blijven zitten en de bidet functie met een druk op de knop activeren. Veel douchetoiletten hebben andere comfortfuncties, zoals een f√∂hnfunctie, geurzuivering of een verwarmde zitting. Dus zelfs het toiletbezoek wordt een wellness-moment.

Douchetoilet voordelen

 • Ge√Įntegreerde bidetfunctie
 • Instelbare temperatuur en drukniveaus
 • Eenvoudige montage

Bekijk de verschillende douchetoilet modellen

Alledaagse hulpmiddelen voor ouderen

Om het dagelijkse leven met gemak aan te kunnen, zijn er kleine dagelijkse hulpmiddelen voor senioren. Deze kleine helpers zorgen vooral voor meer veiligheid en onafhankelijkheid.

Alarmsysteem voor ouderen

Wanneer senioren vallen of niet meer kunnen opstaan, is er vaak niemand in de buurt. Vooral voor bejaarden die alleen of thuis wonen. Met een alarmsysteem zijn ouderen niet hulpeloos blootgesteld aan gevaar. Zo dragen ze altijd een kleine alarmknop bij zich, bijvoorbeeld in de vorm van een armband of ketting. Nieuwe seniorenalarmen hebben zelfs automatische valdetectie. Als er iets gebeurt, kunnen ze op de knop drukken om contact op te nemen met een alarmcentrale. De alarmcentrale zal dan dienovereenkomstig handelen en contact opnemen met een familielid of kennis of zelfs met de hulpdiensten indien nodig.

Seniorenalarmen zijn verkrijgbaar als huis alarmsysteem voor thuis, maar ook als mobiel alarmsysteem voor onderweg.

Senioren telefoon

Senioren telefoons zijn mobiele telefoons die speciaal zijn ontwikkeld voor ouderen. Dit maakt ze toegankelijker en gemakkelijker te gebruiken voor ouderen. Twee belangrijke kenmerken van mobiele telefoons voor senioren zijn de grote toetsen en het gemakkelijk af te lezen display.

Bovendien hebben veel senioren-telefoons een alarmknop. Door op deze toets te drukken, worden automatisch verschillende telefoonnummers gebeld, die van tevoren zijn gedefinieerd. Daarom kan een mobiele telefoon voor ouderen, indien deze altijd bij de persoon wordt gedragen, ook dienen als alternatief voor een alarmsysteem.

Afhankelijk van hoe technisch iemand is, zijn er senioren-telefoons met meer of minder functionaliteiten. Met of zonder camera. Met of zonder internettoegang. Met of zonder toegang tot sociale media. Met of zonder touchscreen. Er is dus voor iedereen de juiste mobiele telefoon.

Grijp hulpmiddelen

Aangezien de grijpkracht afneemt met leeftijd en het bukken zwaarder wordt, zijn er grijphulpen die ouderen helpen voorwerpen op te pakken, open te draaien, uit te knijpen of vast te houden.

Met grijpers kunnen senioren weer gemakkelijk voorwerpen op de vloer of op hoge planken of kasten bereiken. Een grijper bestaat uit een lange arm en een tang aan de onderkant.

Naast grijpers zijn er ook openers die het gemakkelijker maken om bijvoorbeeld flessen, potten en deursloten te openen. Tot de grijp hulpmiddelen behoort ook aangepast bestek, dat dikke handvatten heeft die zelfs als ze nat zijn een goede grip bieden.

Conclusie

Ouderen beschikken tegenwoordig over allerlei hulpmiddelen die het dagelijks leven thuis en onderweg gemakkelijker kunnen maken. Het zou geen schande moeten zijn om daar ten volle gebruik van te maken om een onafhankelijk, veilig en mobiel leven te leiden.

Bij Mobilae bieden wij een aantal van deze oplossingen voor senioren. Wilt u meer weten over onze mobiliteitsoplossingen, klik dan door naar onze website.