Onafhankelijk leven

Gepubliceerd op ­č×äBijgewerkt op

Hoe werkt een traplift?

Bij de aanschaf van een traplift komt vaak de vraag voor hoe een traplift eigenlijk werkt of wat verwacht mag worden van een traplift. Goede vragen, daarom hebben we hier alle belangrijke punten over de werking van een traplift samengevat. Zo weet u precies wat u krijgt voordat u besluit een traplift te nemen.

Wat is een traplift eigenlijk?

De eerste vraag die zich voordoet is wat een traplift eigenlijk is. Daarbij is de functie van de traplift het belangrijkst. Met een traplift kunt u op eenvoudig wijze uw trap weer gebruiken. De traplift bestaat uit een rail waarop een stoel gemonteerd is die via deze rail naar boven en beneden glijdt. U kunt simpelweg op de stoel gaan zitten en door de bediening te gebruiken glijdt u rustig, eenvoudig en zonder enige inspanning, naar boven en beneden. Eenvoudig en veilig.

Maakt u zich geen zorgen, zelfs met een traplift is uw trap nog steeds goed bereikbaar voor andere bewoners. Voor de installatie wordt uw trap digitaal ingemeten, zodat de traplift perfect op de trap past en er geen ruimte verloren gaat.

Hoe wordt de traplift aangedreven?

De traplift wordt via een elektrische motor onder de stoel aangedreven. Op de rail bevindt zich een tandwiel heugel. Over deze heugel loopt een tandwiel waarmee de stoel aangedreven wordt. Meestal is er aan het begin en aan het einde van de rail een oplaadpunt voor de accu die in de trapliftstoel is ingebouwd. Optioneel kunnen sommige trapliften ook een extra laadpunt in het midden van de rail hebben of langs de hele rail aanwezig zijn.

stairlift-measurement

Hoe wordt een traplift geïnstalleerd?

Alle trapliften in huis worden op de traptreden ge├»nstalleerd. Onze monteurs hebben ervaring met traplift installaties op verschillende oppervlakken zoals hout, vloerbedekking, beton en luxe steensoorten zoals marmer. Een traplift kan dus op vrijwel elke trap worden ge├»nstalleerd. Zelfs voor zeer nauwe trappen of wenteltrappen is er meestal een geschikt traplift model. Tijdens een traplift advies kan onze adviseur aan de hand van de trap direct zien welke traplift modellen geschikt zijn voor uw trap. Omdat wij 22 trapliften van verschillende gerenommeerde fabrikanten leveren, krijgt u in ├ę├ęn gesprek keuze uit de meest geschikte trapliften voor uw situatie. Tijdens het adviesgesprek ontvangt u ook 3 individuele traplift offertes van ons.

Hoe wordt een traplift bestuurd?

Een traplift is zeer eenvoudig in het gebruik. Het enige wat u hoeft te doen is een knop of joystick in de richting te bewegen waar u heen wilt. De traplift komt dan vanzelf in beweging. Zodra u de knop loslaat stopt de stoel automatisch. Wanneer u uw traplift bij Mobilae heeft besteld, krijgt u altijd goede instructies over de bediening van de traplift nadat deze bij u is geïnstalleerd. Onze monteurs gaan pas weg als u geen vragen meer heeft.

De knop of joystick is eenvoudig te bedienen. Indien u last heeft van reuma of artritis zijn er trapliften met extra ergonomische bediening en stoelen. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over de bediening of zitplek.

De meeste trapliften hebben ook een afstandsbediening. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de traplift naar beneden halen als deze net is gebruikt en nog bovenaan de trap staat.

Trapliften hebben ook een sleutel die u kunt gebruiken om de traplift op slot te zetten. Als u de sleutel eruit haalt, kan de traplift niet meer worden gebruikt. Dit is vooral handig wanneer bijvoorbeeld uw kleinkinderen op bezoek zijn om te voorkomen dat ze met de traplift gaan spelen.

Samenvattend

Een traplift bestaat uit een stoel met een elektronische motor die langs een op de trap geplaatste rail rijdt. Met de eenvoudige bediening van een knop of joystick in de gewenste richting beweegt de traplift zich langs de rail naar boven of beneden.

Als u nog vragen heeft, kunt u ook onze veelgestelde vragen over trapliften bekijken of een afspraak maken voor een traplift advies. Onze adviseur beantwoordt graag al uw vragen en laat u zien welke traplift geschikt is voor uw trap en behoeften. Kosteloos en vrijblijvend, natuurlijk.