Onafhankelijk leven

Gepubliceerd op ūüěĄBijgewerkt op

Traplift of huislift: Wat is beter?

Is traplopen in uw dagelijks leven moeilijk of onmogelijk aan het worden? Dan is het nu tijd om na te denken over een duurzame oplossing. Er zijn meerdere mogelijkheden die u kunnen helpen om makkelijk van de ene verdieping naar de andere te komen. Veel mensen denken direct aan een traplift of platformlift, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om in vrijwel ieder huis een huislift te installeren. 

De vraag wordt dus: Zal ik een traplift of een huislift nemen? Wat is beter? In dit artikel zetten we de verschillende voor- en nadelen van trapliften ten opzichte van huisliften op een rij, zodat u kunt beslissen welke oplossing het beste bij uw wensen en behoeften past.

‚ÄúTraplopen is voor vrijwel 1 op de 3 senioren een probleem (Trouw, 2015)‚ÄĚ.

Maar voordat we dieper ingaan op de verschillen tussen een traplift en een huislift, is het eerst belangrijk om te bekijken wat elke oplossing precies inhoudt.

Wat is een traplift?

sta-curved-flow-x

Een traplift is een gemotoriseerde stoel die langs een rail beweegt die stevig aan uw trap is vastgeschroefd. Er zijn verschillende modellen voor rechte trappen of trappen met bocht(en).

Wat is een huislift?

mli-duo-plus-corner-downstairs

Een huislift is een compacte lift voor huishoudelijk en particulier gebruik die in vrijwel elke woning past.

Wat is het verschil tussen een traplift en een huislift?

Het belangrijkste verschil is dat een traplift u over de trap naar boven tilt, terwijl een huislift u verticaal naar boven tilt. Een huislift kan bijna overal in huis worden geplaatst waar er ruimte voor is, deze gaat dan vaak door het plafond naar de volgende verdieping.

Het andere belangrijke verschil is dat een traplift bestaat uit een stoel waarop u zit terwijl u naar boven of beneden wordt gebracht. Een huislift daarentegen bevat een kleine cabine waarin u gewoonlijk staat. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om een neerklapbare stoel bij te voegen.

Geschiktheid voor rolstoelen

sta-curved-platform-slim-2

Een traplift is in de regel ongeschikt voor rolstoelgebruikers. Voor rolstoelgebruikers is de platformlift een geschikt alternatief voor de traplift. Een platformlift brengt u net als een traplift over de trap. Maar in plaats van een stoel heeft de platformlift een platform waarop rolstoelgebruikers op kunnen om vervoerd te worden.

Ook huisliften kunnen geschikt zijn voor rolstoelgebruikers, omdat ze van nature relatief barrièrevrij zijn. Hier is het echter belangrijk een model te kiezen dat groot genoeg is voor de rolstoel. Want huisliften kunnen zo klein zijn als 0,62m². Dit betekent dat niet elk model geschikt is voor rolstoelgebruikers.

Kosten

De prijs van een traplift of huislift zijn zeker iets om rekening mee te houden bij uw beslissing voor de juiste oplossing. Hoewel beide een grote investering zijn, is een traplift meestal de goedkopere optie in vergelijking met een huislift.

Het prijsverschil kan vooral groot zijn wanneer u een rechte trap heeft en slechts √©√©n verdieping omhoog hoeft te gaan, dan zijn de kosten voor een rechte traplift tussen ‚ā¨2.550,- tot ‚ā¨5.500,-. Hebt u echter een trap met bocht kunt u¬†traplift kosten¬†vanaf ‚ā¨6.500 verwachten. Indien u meerdere bochten en verdiepingen wilt bestrijken, kunnen de kosten ook snel oplopen tot wel ‚ā¨9,000,-. In dit geval is het prijsverschil met een huislift niet meer zo groot. Als een luxer product begint een huislift bij ‚ā¨19.500,-.

Een andere overweging met betrekking tot het prijsverschil tussen een huislift of een traplift moet ook de waarde zijn die het aan uw huis toevoegt. Een huislift voegt meer waarde toe aan een huis in vergelijking met een traplift. De grotere investering kan zich dus in de toekomst uitbetalen, bijvoorbeeld bij de verkoop van het huis. Ook zijn bouwkundige werkzaamheden iets om rekening mee te houden. Afhankelijk van het huis en de bouw zal er meer of minder werk verricht hoeven worden.

Capaciteit en bruikbaarheid

Naast het vervoeren naar boven en beneden heeft een huislift het grote voordeel dat deze niet alleen tot 3 personen tegelijk kan vervoeren, maar zo ook huisdieren en zwaardere spullen bijvoorbeeld. Zo kunt u gemakkelijk een stofzuiger, de bagage, boodschappen of zelfs uw hond van de ene verdieping naar de andere brengen. Met een traplift is dat niet mogelijk.

Plaatsing en ruimte

Omdat een traplift direct op uw trap wordt geplaatst, neemt de rail wat ruimte in op uw trap, maar in de meeste gevallen kan de trap nog steeds normaal door andere bewoners of bezoekers worden gebruikt. Alleen in het geval van zeer onstabiele of extreem smalle of steile trappen kan een traplift moeilijk te plaatsen zijn.

De zitting van een traplift neemt aan het eind en het begin van de rail wel wat ruimte in beslag, maar veel stoelen kunnen worden opgeklapt, zodat ze minder ruimte in beslag nemen.

Bovendien bestaan er verschillende manieren om de rail te eindigen en te beginnen, zodat de rail ofwel eindigt op de laatste trede of kan worden opgeklapt als er zich een deur aan het einde van de trap bevindt.

Een huislift daarentegen laat de trap volledig vrij. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeven huisliften niet veel ruimte in beslag te nemen. De kleinste huislift heeft slechts 0,62 m² nodig. Met deze afmeting past hij in bijna ieder huis.

De enige eis is dat er zowel op de beneden- als bovenverdieping ruimte vrij is. Deze compacte huisliften hebben ook geen liftschacht nodig en maken in plaats daarvan gebruik van een unieke dubbele rail technologie.

Geluid

Aangezien alle liften - trapliften, platformliften en huisliften - elektrisch werken zijn ze zeer stil en zullen geen geluidsoverlast veroorzaken.

Stroomverbruik

Hoe zit het dan met het stroomverbruik en de bijdrage aan de energierekening voor beide oplossingen? Het stroomverbruik van beide oplossingen is zeer laag. Voor een traplift is het stroomverbruik vergelijkbaar met dat van een gloeilamp van 60 W. Voor een huislift is het stroomverbruik vergelijkbaar met een waterkoker. Beide liften verbruiken alleen elektriciteit wanneer ze in gebruik zijn. Kortom, het valt gelukkig enorm mee met het verbruik van energie en de bijhorende kosten.

Comfort

Als men alleen kijkt naar het comfort tijdens het omhoog gaan, heeft een traplift over het algemeen de voorkeur omdat u op een comfortabele stoel zit. In de meeste gevallen bieden trapliften ook extra comfortvoorzieningen zoals een voetensteun, ergonomische armleuningen en bediening.

Bij een huislift is het gebruikelijker om te staan terwijl u omhoog gaat. Bij de meeste huisliften is het echter ook mogelijk om een neerklapbare zitting te installeren, zodat u comfortabel kunt zitten. Bovendien biedt een huislift het comfort om spullen moeiteloos omhoog en omlaag te brengen. Wat comfort betreft, hangt het er dus echt van af wat u zoekt in uw mobiliteitsoplossing.

Installatie

Een traplift wordt vrij snel en eenvoudig ge√Įnstalleerd. Wanneer de maten van de trap zijn genomen en de benodigde traplift onderdelen beschikbaar zijn, kan de installatie binnen √©√©n dag worden uitgevoerd. De besteltijd van een traplift kan wel vari√ęren.

Wanneer u een rechte traplift nodig heeft, kan de traplift vaak binnen een week worden geleverd. Bij een traplift met bocht zal het iets langer duren omdat de rail op maat gemaakt moet worden om op uw trap te passen. In dit geval kunt u rekenen op een besteltijd van ongeveer 4-8 weken. 

Bij een huislift daarentegen moet in de meeste gevallen een uitsparing in het plafond van de benedenverdieping/in de vloer van de bovenverdieping worden gemaakt. Deze stap kan worden overgeslagen als de lift wordt geplaatst op een plek waar geen barrière tussen de verdiepingen is, dus bijvoorbeeld in het trapgat of in een huis met een halve verdieping. De levertijd van een huislift is gemiddeld 6-8 weken. De bouwkundige werkzaamheden en de installatie kunnen elk in één dag worden gedaan.

Welke oplossing is de beste? Een huislift of een traplift?

Beide oplossingen helpen u of een geliefde van de ene verdieping naar de andere, maar zoals u hierboven hebt kunnen lezen, zijn er toch aanzienlijke verschillen tussen de twee. Welke oplossing uiteindelijk de beste is, hangt af van uw persoonlijke situatie - uw wensen en behoeften, uw budget en uw huis. Als u meer wilt weten over deze oplossingen, sturen wij u graag onze huislift brochure en traplift brochure toe met veel gedetailleerde informatie en de verschillende beschikbare modellen.